Turn og fokus på vekt

Turn og fokus på vekt

Det er mye fokus i dag fra både helsestasjoner og andre steder på barn og unges vekt. Overvekt er helt klart et økende problem i Norge og i resten av verden. Samtidig er det ikke slik at man bare kan bestemme seg for å bli kvitt dette problemet med å rette en pekefinger mot de som er for tunge.

Personlig så har jeg ikke slitt med overvekt, så jeg har lite erfaring med dette på et personlig plan. Det har jeg sett er at elever på skolen og turnere som jeg har jobbet med, har reagert svært negativt på å bli fortalt at de er litt for runde.

Så jeg mener at man må jobbe med positiv forsterkninger og ikke minst gjøre barn og unge mer bevist på kroppen og hvordan den fungerer. Derfor elsker jeg turn. Her bøyer og tøyer man, så man blir godt kjent med hva kroppen faktisk kan gjøre.

Bøy og tøy

En viktig del av turn er å tøye ut og bli mer smidig. Enten man sitter og strekker seg eller man står og strekker ut, så vil man fort se forskjellen. Bare på et par ganger så klarer man mer og mer. En enkel måte å måle fremskritt på.

Det er også en god måte å sikre at man blir mer bevist på hvilke muskler som brukes og hvordan de føles. Dette gjør det enklere å kjenne igjen hvilke muskler som eventuelt verker eller som ikke fungerer optimalt. En viktig kunnskap også for fremtiden.

Spenst og kondis

Skal man klare å hoppe høyt, gjøre turn øvelser og ha det moro på trampolinen, i tykkasen eller andre steder så må man ha spenst og kondis. Derfor jobber vi mye med å trene opp kondisen og dette vet turnerne. Så vi legger opp til egentrening og fellestreninger over vi jogger, går på ski eller gjør andre aktiviteter. Vi prøver å gjøre det moro for alle og lager egne Spotify treningsmusikk, bruker andre tekniske hjelpemidler og har det generelt sett moro sammen.

Mer bevegelse

Målet vårt er å gjøre bevegelse til en naturlig del av hverdagen og det føler jeg at vi klarer. For i motsetning til mange andre idrettslag så opplever vi ikke at turnerne stopper å komme når de blir eldre. Noe frafall blir det selvsagt, men vi ser at medlemsmassen vår er relativt stabil. Så vi må gjøre noe riktigt.

Kosthold

Skal man trene og drive med turn så må man også ha fokus på kostholdet. Bare trening alene vil ikke kunne sikre en sunn kropp og en sunn vekt. Samtidig så er det ikke vår oppgave som trenere å blande oss inn i hva folk spiser hjemme. Vi må respektere grensene som ligger i våre roller.

Det vi har valgt å gjøre er å invitere til middag som ungdommene har laget. Da inviterer vi foreldrene så de kan komme å spise med oss. Vi tilbyr også frukt på trening og ikke minst, sørger for å ha nok vann tilgjengelig. Dette høres kanskje rart ut, for folk har vel med seg vann? Dessverre så er det alltid noen som glemmer dette.

Det er også mange elever som sliter med å spise rett så de spiser ofte lite på dagen og mye på kvelden. Dette gir et dårlig utgangspunkt. Så ved å tilby frukt så sørger vi for at alle turnerne har nok energi og mange synes frukten gir dem ekstra energi så de spiser mindre på kvelden. En vinn-vinn situasjon.